Letni arhiv: 2015

Odpoved govorilnih ur

Spoštovani študentje!

Zaradi nenačrtovanih in neodložljivih obveznosti v ponedeljek, 22. 12. 2015, govorilnih ur ne bo. Za vsa vprašanja sem dosegljiv po e-pošti, po novem letu pa bodo govorilne ure spet redno. Predavanja ta teden so tako v ponedeljek kot v sredo, ko imamo tudi zagovor diplomskega dela.

S spoštovanjem,

izr. prof. dr. Hotimir Tivadar

ODPOVED SEMINARJA IZ DIDAKTIKE SLOVENSKEGA JEZIKA ZA ŠTUDENTE DVOPREDMETNEGA PROGRAMA

Spoštovani študenti!

Zaradi seje Oddelka za slovenistiko in posveta o maturi, ki ga organizira Zveza Slavističnih društev Slovenije, jutri, v petek, 18. 12., odpade seminarsko srečanje za študente dvopredmetnega študija (kot smo se že dogovorili, odpadejo tudi vaje za študente enopredmetnega študija).

8. januarja 2016 bo tako seminar za študente dvopredmetnega študija. Prosim vas, da do takrat

(1) preberete vsaj enega od naslednjih virov (vsi viri so spletno dostopni):

  • Nataša Šuen: Medpredmetno povezovanje pri pouku v srednji šoli: diplomsko delo. Univ. v Mariboru, Filozofska fak., Oddelek za pedagogiko (spletno dostopno na http://dkum.uni-mb.si/Dokument.php?id=11697);
  • Jelenko, Tanja: Medpredmetno povezovanje in timsko sodelovanje dijakov na srednji strokovni šoli;
  • Martina Ternar: Medpredmetno povezovanje pri pouku slovenščine v osnovni šoli: diplomsko delo. Univ. v Mariboru, Filozofska fak., Oddelek za slovanske jezike in književnosti (spletno dostopno na http://dkum.uni-mb.si/IzpisGradiva.php?id=44206);

(2) pregledate UN za izbrano vrsto šol (tj. tisto, o kateri govori izbrani članek) ter v njem poiščite:

  •  morebitne neposredne predloge za medpredmetne povezave;
  • možnosti, kjer bi lahko pouk slovenskega jezika povezali s svojim drugim študijskim področjem.

Lepo vas pozdravljam in vsem, ki vam v ponedeljek ne bo uspelo priti na predavanja, voščim veliko sreče(in seveda uspešno dokonč/ev/anje študija) v letu 2017.

Jerca Vogel

Tutorska čajanka

Pozdravljeni,

15. 12. 2015 bomo ob 17:00 dalje  študentke in študentje slavistike ter slovenistike na našem oddelku organizirali tutorsko čajanko. Poleg igranja družabnih iger, bomo oddelek tudi decembrslo okrasili.
Lepo vas pozdravljam

Maja Ličen
Koordinatorka tutorjev na Oddelku za slovenistiko

Zaprtost knjižnice

Zaradi izobraževanja bibliotekark bo Knjižnica Oddelka za slovenistiko in Oddelka za slavistiko v mesecu decembru zaprta:

–          ob ponedeljkih (7., 14., 21. in 28. 12.) med 8.30 in 10.00

–          ob torkih (8., 15. in 22. 12.) med 13.00 in 14.00.

Hkrati vas tudi obveščamo, da bo knjižnica 24. in 31. 12. zaprta zaradi kolektivnega dopusta.

SEMINAR IN VAJE IZ DIDAKTIKE SLOVENSKEGA JEZIKA 4. 12. 2015

Zaradi udeležbe na mednarodni konferenci Eduvision jutri, v petek, 4. 12. 2015, ne bo seminarskega srečanja (za študente dvopredmetnega študija) in vaj (za študente enopredmetnega študija).

V naslednjem tednu bodo zaradi odpadlih predavanj predvidoma tako v ponedeljek kot v petek predavanja, seminarje pa bomo nadomestili z dvema skupnima srečanjema, predvidoma konec decembra in v začetku januarja. Lepo vas pozdravljam. Doc. dr. Jerca Vogel

Govorjeni diskurz – DRAMA (nujno) + predstavitev seminarjev

V knjižnici vas že čaka dramsko besedilo HLOD.

Prvo srečanje z igralci Drame bo 10. 12. 2015.

Vsi, ki ste se prijavili za sodelovanje z Dramo, morate v okviru seminarja pripraviti

predstavitev svojih predlogov “prestavitve” besedila Hlod v odrsko govorico. Predstavitev naj bo dolga do 20 minut. Vsi ostali študentje pripravite seminarsko nalogo iz analize izbranega govorjenega diskurza.

Datumi predstavitev nalog:

– 8. 12. 2015: Martina Prezelj, Tea Trušnovec, Mateja Lovrečič

– 15. 12. 2015: Urša Gluščič, Maja Bajt, Teja Koren

– 22. 12. 2015: Tjaša Kocjan, Polonca Mercina, Vesna Rogel

– 5. 1. 2015: Klasja Kovačič, Tanja Kos

– 12. 1. 2016: Robert Povirk, Metka Božič, Anja Andrejčič

– 19. 1. 2016: Brnot Barbara, Kristina Anželj

Obvestilo doc. dr. Urške Perenič

V četrtek, 3. 12., odpadejo govorilne ure. Za nujne stvari bom dosegljiva po e-pošti in v drugih terminih po predhodni najavi. Prihodnji teden bodo govorilne ure v običajnem terminu, še naprej je možna e-najava za govorilne ure izven običajnega termina. Hvala za razumevanje.

Obvestilo rektorja: natečaj za evropsko nagrado za odličnost na področju družboslovja in humanistike

Posredujemo vam obvestilo rektorja UL o možnosti prijave za evropsko nagrado za odličnost na področju družboslovja in humanistike. Predloge lahko podajo vsi, ki so zaposleni na fakulteti, študenti in tudi zunanji partnerji. Vse podrobnosti najdete na spletni strani: http://ctl.ceu.edu/teaching-award
Hvala in lep pozdrav,
Polona Movrin
sam. str. sodelavka za spremljanje dejavnosti Filozofske fakultete
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana
tel. št.: 01/241 12 16

Govorjeni diskurz – DRAMA

Prosim, da mi tisti, ki ste se prijavili za sodelovanje pri prvi bralni uprizoritvi predstave Hlod, čimprej pošljete svoje e-naslove. Pišite mi na: mojca.smolej@ff.uni-lj.si

Do 1. 12. 2015 preglejte (vsaj površno) lektoričine popravke v drami Varni.

Besedilo drame Hlod boste prejeli v kratkem.

Mojca Smolej

Izlet v Belo krajino in Novo mesto

Študentje Oddelka za slovenistiko se 8. decembra odpravljamo na strokovno potepanje po Beli krajini in Novem mestu. V jutranjih urah se bomo zbrali pred našo fakulteto in ob 7.50 krenili na obisk v Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, kjer nam bodo predstavili novomeško pomlad in ostale literate, ki so zaznamovali Novo mesto. Ob 11.30 si bomo na Metliškem gradu ogledali razstavo z naslovom Življenje ljudi v Beli krajini od prazgodovine do sredine 20. stoletja. Sledi pristno belokranjsko kosilo s pokušino tradicionalne metliške črnine.

Pot nas bo nato vodila do rojstne hiše Otona Župančiča v Vinici in rojstne hiše Mirana Jarca v Črnomlju, tu nam bodo predstavili pomen Črnomlja z zgodovinskega in geografskega stališča. Na koncu našega druženja pa se bomo ustavili še v Krajevni knjižnici Semič, kjer nam bo na voljo ogled razstave književnih del Lojzeta Krakarja.

Okoli 17.00 pa se bomo odpravili nazaj proti Ljubljani.

 

Cena ekskurzije je 11 evrov. Prijave zbiramo do 1. 12. oz. do zapolnitve vseh mest na elektronski naslov kajca.cvelbar@gmail.com.

VAJE PRI PREDMETU DIDAKTIKA SLOVENSKEGA JEZIKA

V okviru vaj iz didaktike slovenskega jezika se bomo jutri, v petek, 20. novembra, udeležili Simpozija Obdobja. Poslušali bomo predstavitve v sekciji A, v kateri se bo razpravljalo predvsem o govorjenem besedilu in njegovih značilnostih. Predstavitve se bodo sicer začele že ob 9. uri, vi pa se jim pridružite po kratkem odmoru za diskusijo ob 10.20 v Dvorani rektorjev na sedežu Univerze v Ljubljani. (Seveda lahko skupaj z dvopredmetnimi študenti pridete na simpozij že ob 9. uri oziroma ob 8.30 v avlo FF.)

Lep pozdrav do jutri
Jerca Vogel

SEMINAR IZ DIDAKTIKE SLOVENSKEGA JEZIKA V PETEK, 20. 11. 2015

SEMINAR IZ DIDAKTIKE SLOVENSKEGA JEZIKA V PETEK, 20. NOVEMBRA 2015
V petek, 20. novembra 2015, se bomo v okviru seminarja pri predmetu Didaktika slovenskega jezika udeležili SIMPOZIJA OBDOBJA. Predstavitve na simpoziju se začnejo ob 9. uri, tako da se bomo zbrali ob 8.30 v avli FF ter se dogovorili za vaše zadolžitve. Ker bodo sočasno potekale predstavitve v dveh sekcijah, se bomo tudi mi razdelili v dve skupini. Zato vas prosim, da si na spletni strani Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik ogledate program v sekciji A in sekciji B za petek, 20. 11., od 9.00 do 11.00 ter izberete sekcijo, ki bo za vas zanimivejša. Lepo vas pozdravljam. Jerca Vogel

PRIJAVA NA ZAGOVOR DIPLOMSKEGA DELA OZIROMA DIPLOMSKI IZPIT (na starih univerzitetnih programih)

Prijave za diplomske izpiteFEBRUARSKEM ROKU oddajte od ponedeljka  4. januarja 2016, do (vključno) petka 15. januarja 2016, v Referatu za dodiplomski študij. PREPOZNO ODDANIH PRIJAV NE BOMO UPOŠTEVALI!

 

Vse formularje, ki so potrebni za prijavo, dobite v knjigarni Filozofske fakultete (vključno s spričevalom o oceni diplomske oziroma seminarske naloge, ki ga izpolni mentor). Potrebno je predložiti tudi POTRDILO O OPRAVLJENIH IZPITIH, ki ga natisnete sami iz vašega elektronskega indeksa. Za zadnji diplomski izpit prijavi priložite indeks in spričevalo z oceno diplomskega dela.

 

Pred prijavo morajo biti opravljeni VSI STROKOVNI in eden od OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV (filozofija, sociologija ali politologija).

Ob prijavi na diplomski izpit, ne glede za katero prijavo gre, morate imeti na prijavni mapi zaznamek oddelka o izpolnjevanju pogojev za pristop k diplomskem izpitu ter datum in žig oddelka.

 

Ob opravljanju zadnje diplomske obveznosti (po zagovoru oziroma diplomskem izpitu) morate na oddelku poleg indeksa pustiti tudi študentsko izkaznico (v skladu z 10. in 11. členom Pravilnika o študentski izkaznici).

 

V primeru, da na diplomski izpit niste pristopili, ste se odjavili ali bili negativno ocenjeni, morate ponoviti celoten postopek prijave na diplomski izpit.

Datumi ustnih diplomskih izpitov bodo objavljeni naknadno.

Vsi kandidati, ki jim je od izgube statusa preteklo več kot dve leti in imajo sklep o nadaljevanju in dokončanju študija plačajo diplomske obveznosti v višini 621,30 eur. Stroški morajo biti v celoti poravnani pred zaključkom študija.

REFERAT ZA DODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Vabimo vas na slovesni začetek 34. simpozija Obdobja

Vabimo vas na slovesni začetek 34. simpozija Obdobja z naslovno temo Slovnica in slovar – aktualni jezikovni opis, ki bo v četrtek, 19. 11. 2015, ob 9.00 v Zbornični dvorani glavne stavbe Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12, glavni vhod), ter na predavanja, ki bodo prav tako potekala v prostorih glavne stavbe Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12). Program tridnevnega 34. simpozija Obdobja, na katerem bo 121 udeležencev iz 12 držav predstavilo 101 referat, si lahko ogledate na spletni strani http://www.centerslo.net/l3.asp?L1_ID=4&L2_ID=161&L3_ID=476&LANG=slo. Kot poslušalci se lahko simpozija udeležite brez plačila kotizacije.

 

Lepo vabljeni tudi na spremljevalne dejavnosti, ki jih organiziramo v okviru simpozija, in sicer na okroglo mizo z naslovom Slovenščina danes (in jutri) – norma, raba, infrastruktura ter na odprtje razstave Slovenske slovnice in slovarji: Poljub z jezikom (v sodelovanju z NUK-om). Oba dogodka bosta v četrtek, 19. 11. 2015, med 17.00 in 19.30, v Narodni in univerzitetni knjižnici (Turjaška ulica 1, Ljubljana).

 

Prireditev prireja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Predsednica 34. simpozija Obdobja izr. prof. dr. Mojca Smolej, strokovna sodelavca 34. simpozija Obdobja dr. Damjan Huber in dr. Mojca Nidorfer Šiškovič.

 

ERASMUS 2016/17

Razpis Erasmus+ za študij in prakso 2016/2017

Na spletni strani Mednarodne pisarne (Razpisi) sta že objavljena Erasmus+ razpis za študijske izmenjave in Erasmus+ razpis za prakso za leto 2016/2017.
Rok za oddajo prijave preko VISa in natisnjene prijave s prilogami oddelčnemu koordinatorju je do 18.12.2015.

Mojca Smolej, oddelčna koordinatorica za program Erasmus

Zbiranje pomoči za begunski zbirni center na Vrhniki

Zbiranje pomoči za begunski zbirni center na Vrhniki

Popotovanje iz Litije do Čateža

bo v sredo, 11. novembra. Zbor ob 6.20 na železniški postaji v Ljubljani. Kupite povratne vozovnice Ljubljana-Litija in Velika Loka-Ljubljana (6 evrov). Odhod vlaka iz Ljubljane 6.50, iz Velike Loke 18.40, prihod v Ljubljano 19.47. Kdor se želi pridružiti v Šmartnem ali Litiji: v Litiji se bomo 10 minut zadržali pri partizanskem spomeniku. V Šmartnu bomo v eni od gostiln med 8.10 in 8.50. Na Čatežu bomo okoli 15.30, v gostilni Tončkov dom bo kosilo (mesna ali vegi enolončnica in štrudl za 5 oz. 3,5 evra). Neto hoje 7 ur. Oprema: pohodniški čevlji, malica, liter in pol pijače, rezervna majica in nogavice, obliži za žulje, vetrovka ali/in dežnik.

Fotoreportaža

Vaje pri predmetu poglavja iz frazeologije

Vaje pri doc. dr. Nataši Jakop bodo odslej ob sredah od 11.20 do 13h v predavalnici 116, kjer je na voljo dostop do spleta. (Na urniku določeni prostor je namreč brez računalnika.) Prosim, da se oglasi tudi M. Goršič, ki ima sicer ponovni vpis, vendar nimam podatka, da bi lani obiskovala vaje.

Erika Kržišnik

Simpozij Umetnost kritike (Sodobna literarna kritika) Cankarjev dom jutri

Med 28. in 29. oktobrom 2015 bo v Klubu Cankarjevega doma potekal drugi mednarodni kritiški simpozij (vstopnine ni), na katerem bodo sodelovali uveljavljeni kritiki iz Slovenije in tujine, ki bo odgovarjal na aktualna vprašanja, kot so: kakšna je relevantnost literarne kritike danes? Ali je literarna kritika sposobna – in voljna – generirati vsaj približno enoten kritiški diskurz, ali pa gre zgolj za poplavo naključnih mnenj? Ipd.

Anketa

Od: Tina Renko <tina.renko11@gmail.com>
Datum: 17. oktober 2015 17:18
Zadeva: prošnja za pomoč pri izvedbi anketiranja

Pozdravljeni,  sem prof. razrednega pouka in študentka starega mag. programa Poučevanje  na razredni stopnji. Pripravljam mag. delo z naslovom Primerjalna analiza  branja in poznavanja avtorjev in del iz prenovljenega učnega načrta za slovenščino v osnovni šoli (2011) pod mentorstvom dr. Milene Mileve Blažić.  V raziskavo nameravam vključiti najmanj 100 študentov predšolske vzgoje, 100 študentov razrednega pouka in 100 študentov slovenistike.

Kaj želim z raziskavo ugotoviti? Zanima me, koliko študenti PV, RP in SLO (kot bodoči vzgojitelji oz. učitelji) berejo, kaj berejo, kdo jih je v predšolskem in šolskem obdobju motiviral za branje, ali berejo knjige/e-knjige in koliko poznajo avtorje in dela iz UN. Oni so namreč tisti, ki naj bi čez nekaj let motivirali otroke za branje …

Zakaj se pravzaprav obračam na vas? Povezavo do spletnega vprašalnika sem že objavila na forumu SlovLit. Od najmanj 100 študentov slovenistike (kolikor jih potrebujem), jih je do sedaj izpolnilo vprašalnik le 19. Zato me zanima, če bi bili tako prijazni oz. če imate to možnost, da povezavo do vprašalnika posredujete svojim študentom, da ga rešijo.

Povezava: https://www.1ka.si/a/67197 […] Lep pozdrav,
Tina Renko

Odpoved seminarja in vaj iz didaktike slovenskega jezika

Jutri, v petek, 16. 10 2015, zaradi bolezni otroka odpadejo vaje (za študente enopredmetnega študija) in seminar (za vse študente) pri predmetu Didaktika slovenskega jezika. Gradivo za vaje bom študentom enopredmetnega študija izročila v ponedeljek, 19. 10., na predavanjih, ko se bomo pogovorili tudi o vaših obveznostih, povezanih s seminarjem. Prihodnji petek (23. 10.) bo seminar samo za študente dvopredmetnega študija. Hvala za razumevanje in lep pozdrav. Jerca Vogel

DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA GITA JOGA

Vabimo vas, da se udeležite

DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA GITA JOGA

Program delavnic kreativnega pisanja Gita joga je zasnovan kot inovativen preplet kreativnega pisanja, prilagojenih tehnik geštalt terapije in joge. Namen delavnic je vzpodbuditi udeleženke in udeležence, da razvijajo zmožnost samozavedanja v odnosu do ustvarjalnega procesa in lastnih, notranjih vsebin. Delavnice so namenjene vsem, ki že pišejo in želijo obogatiti ter senzibilizirati svoj jezik, kot tudi tistim, ki šele vstopajo v svet pisanja. Namenjene pa so tudi tistim, ki si želijo prek kreativnosti stopiti v tesnejši stik s samimi seboj.
Delavnice vodita večkrat nagrajena, mednarodno uveljavljena pesnica in geštalt terapevtka Maja Vidmar in doktorica znanosti s področja študij spolov in literarne teorije Alja Adam, priznana pesnica, predavateljica ter učiteljica joge.

Kdaj?
Program poteka v treh intenzivnih vikendih:
21. november: uvod v ustvarjalnost
22. november: iskanje avtentične metafore
19. december: telesni spomin
20. december: delo z blokado
16. januar: oblike pisanja
17. januar: zaključevanje

od 9. do 17. ure
z odmorom za kosilo.

Kje?
Stegne 7, v tretjem nadstropju,
1000 Ljubljana.

Kako se prijavimo in način plačila?
Prijavnico in podatke o plačilu pošljeva prek maila.

Dodatne informacije:
priložene v priponki in na
tel: 031677258 ali 041989516
adamalja@hotmail.com
vidmar.maja@amis.net

Sprememba termina vaj iz Leksikologije (3. letnik 1. stopnje)

Zaradi zasedenosti predvidene predavalnice je prišlo do spremembe termina vaj iz Leksikologije (3. letnik 1. stopnje).

Vaje za prvo skupino (enopredmetniki in prvi del dvopredmetnikov) ne bodo potekale ob torkih, ampak ob ponedeljkih, in sicer od 16.20 do 18.00 v predavalnici 2. Z vajami v tem terminu bomo začeli 19. 10. Vaje za drugo skupino (sreda od 11.20 do 13.00) se začnejo 14. 10.

Spoznavni vikend za bruce

Spoštovani slovenisti in slovenistke, cenjeni slavisti in slavistke,
od 23. do 25. oktobra bo na Ptuju potekal spoznavni vikend za bruce. Svoj čas bomo namenili Ivanu Potrču in Matiji Murku, se skozi raznolik in zabaven program spoznali ter vam pomagali pri pripravah na študij.
Odhod iz Ljubljane je v petek, 23. 10., ob 16.00, vrnemo pa se v nedeljo, 25. 10., okoli 15.30. Prispevek za spoznavni vikend je 20 evrov, da bi imeli čim manj stroškov, pa smo se odločili tudi za lasten prevoz. Prispevek za stroške goriva naj bi znašal približno 4 evre.
Prijave zbiramo do vključno 10. oktobra, in sicer na e-poštnem naslovu maja.tutorslo@gmail.com. Poleg ostalih podatkov navedite tudi rojstni datum in kraj rojstva ter državljanstvo.

Lepo vabljeni,
tutorji oddelka za slovenistiko in oddelka za slavistiko

Toporišičevo leto

Z datumom rojstva prof. akad. dr. Jožeta Toporišiča, tj. 11. oktobrom, se začenja Toporišičevo leto. Letos bi dopolnil 90 let, a ga je smrt prehitela 9. decembra 2014. Na pobudo civilne iniciative Mostec je bil 14. aprila 2015 v Brežicah ustanovljen Programski odbor za počastitev 90. obletnice rojstva prof. akad. dr. Jožeta Toporišiča, ki zajema več dejavnosti, pri katerih sodeluje tudi Oddelek za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je profesor najprej dosegel vse stopnje izobrazbe in nato predaval honorarno od leta 1963, kot redno zaposlen pa od leta 1970 do upokojitve 1996 predmete s področja slovenskega knjižnega jezika in stilistike.

Oddelčna članica programskega odbora je red. prof. dr. Irena Orel, ki sprejema tudi vse predloge, pripombe, pobude v zvezi z dejavnostmi odbora in ki bo kot predstavnica oddelka s predstavitvijo spominov na profesorja nastopala na Toporišiču posvečenih Pleteršnikovih dnevih v Pišecah, v torek, 13. oktobra 2015, s pričetkom ob 9. uri. Dan prej, tj. v ponedeljek, 12. oktobra 2015, bo ob 17. uri pred osnovno šolo Dobova slavnostno preimenovanje šole v Osnovna šola dr. Jožeta Toporišiča, kamor je kot ena od slavnostnih govornikov povabljena predstojnica oddelka red. prof. dr. Vera Smole; na oba dogodka pa vsi Toporišičevi sodelavci in nekdanji študentje. Oddelek v letu 2016 pripravlja tudi mednarodni simpozij Obdobja, ki bo posvečen Toporišičevemu življenju in delu.

Več o dejavnostih programskega odbora lahko najdete na spletnem naslovu:

http://www.knjiznica-brezice.si/toporisicevo-leto.html

KŠR – seminar in predavanja

Obveščam vas, da bo seminar iz KŠR potekal v dveh skupinah po urniku: ob ponedeljkih za SL 2 E (prim. obvestilo na visu), 30 ur, ob četrtkih pa za dvopredmetnike in komparativiste, 15 ur. Četrtkov seminar se začne 8. 10. , dobimo se ob 8.45 v pred. Tobačna 2. Predavanja, ki bodo ob četrtkih na Tobačni 2 od 11.20 dalje, so za SL 2 E, D in PK 2. Prvo predavanje bo 8. 10. 2015.  Alenka Žbogar

Srečanje v Celovcu, sedmič

Od: vsmole1 <vera.smole@guest.arnes.si>
Datum: 25. september 2015 22:28
Zadeva: 7. srečanje v Celovcu – poskus obuditve

Vabimo vas na Symposium: Slawistik im Alpen-Adria-Raum – Simpozij: Slavistika v prostoru Alpe-Jadran 28. in 29. oktobra 2015 na celovški univerzi. Prvi dan (sreda, v nemščini) bo posvečen slavistiki na Univerzi v Celovcu, ki letos praznuje 40 let, drugi dan (četrtek, pretežno v slovenščini), ki ga prirejata Inštitut za slavistiko in Oddelek za slovenistiko FF UL, pa slovenski dialektologiji. Simpozijsko spletno stran najdete na naslovu http://conference.aau.at/e/slawistik2015 , kjer se nahajajo program, povzetki v slovenskem in nemškem jeziku ter ostale informacije.

Herto Maurer-Lausegger in Vera Smole

Vpis in obnavljanje članstva v knjižnici Oddelka za slovenistiko in Oddelka za slavistiko v študijskem letu 2015/2016

Vpis in obnavljanje članstva v knjižnici Oddelka za slovenistiko in Oddelka za slavistiko v študijskem letu 2015/2016

 

Vpis študentov 1. letnika prvostopenjskih študijskih programov slovenistike in slavistike bo potekal od 5. do 18. oktobra 2015, vsak dan med 9. in 11. uro. S seboj prinesite osebni dokument, potrdilo o vpisu in izpolnjeno pristopno izjavo, ki ste jo dobili na uvodnem srečanju 1. oktobra, najdete pa jo tudi na tej povezavi:

 

http://www.ff.uni-lj.si/1/ohk/Obvestila.aspx

 

Študentom višjih letnikov članstvo v knjižnicah Filozofske fakultete poteče 31. oktobra 2015. Po tem datumu ga morate obnoviti. Za podaljšanje članstva potrebujete osebni dokument, študentsko izkaznico ali potrdilo o vpisu, tisti, ki ste se na Filozofsko fakulteto prvič vpisali v štud. l. 2013/14 ali 2014/15, pa še izpolnjeno pristopno izjavo. Najdete jo na zgornji povezavi.

 

Ker v oktobru v knjižnici zaradi začetka študjskega leta in vpisov pričakujemo gnečo, vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje.

 

Slovenska dramatika 1900-1950

Študente drugega letnika prve stopnje obveščam, da bo predmet Slovenska dramatika 1900-1950 v tem študijskem letu potekal v zimskem semestru in ne v letnem. Pričeli bomo v ponedeljek, 5. 10., ob 16.20 v predavalnici 4. Mateja Pezdirc Bartol

Izvajanje predmetov Javno govorno nastopanje, Osnove slovenskega jezika za zahodnoslovanske književnosti in Besedilna fonetika slovenskega knjižnega jezika pri izr. prof. dr. Hotimirju Tivadarju že v zimskem semestru

Dragi študentje!

Zaradi »sobotnega leta« in mojega gostovanja v Celovcu v prihodnjem semestru (od 29. 2. do 30. 6. 2016) bodo naša predavanja iz predmetov Javno govorno nastopanje (prvo predavanje v ponedeljek 5. 10. ob 7.30 v 12-fonolaboratoriju), Besedilna fonetika slovenskega knjižnega jezika (prvo predavanje v ponedeljek 5. 10. ob 9.40 v 012) in Osnove slovenskega jezika za zahodnoslovanske književnosti (bohemisti, polonisti, slovakisti) (prvo predavanje v petek 9. 10. ob 13.50 v predavalnici 209 c) izvedena že v tem semestru, in sicer v obdobju od 5. 10. 2015 do 22. 1. 2015.

Ure naših predmetov bodo objavljene tudi na urniku v najkrajšem možnem času.

S spoštovanjem in se vidimo na predavanjih.

 Izr. prof. dr. Hotimir Tivadar

Skladnja – VAJE (2. letnik)

Vaje iz Skladnje bomo potekale v treh skupinah, in sicer za enopredmetne in dvopredmetne študente SKUPAJ.

1. skupina: ponedeljek 13h – 14. 30, predavalnica 116

2. skupina: sreda 8. 30, predavalnica 012

3. skupina: petek 9. 40 – 11. 10, predavalnica Tobačna 4.

V vsaki skupini je lahko največ 30 študentov.

List za prijavo na ponedeljkovo skupino visi na vratih predavalnice 116.

Na ostali dve skupini se ni potrebno prijavljati.

Prve vaje bodo v ponedeljek, 5. 10. 2015

Mojca Smolej

IZPITI pri izr. prof. dr. Hotimirju Tivadarju – septembrski rok

IZPITI pri izr. prof. dr. Hotimirju Tivadarju – septembrski rok

Besedilna fonetika slovenskega knjižnega jezika 

USTNO: 14. 9. 2015, 12.00 v kabinetu 536 c

Javno govorno nastopanje 

USTNO: 14. 9. 2015, 12.15 v kabinetu 536 c

Pravorečna in pravopisna norma slovenskega knjižnega jezika 

Pisno: 9. 9. 2015, 12.00, predavalnica 2

USTNO: 3. 9. 2015, 13.00 v kabinetu 536 c

Fonetika in fonologija slovenskega knjižnega jezika

Pisno: 9. 9. 2015, 12.00, predavalnica 2

USTNO: 14. 9. 2015, 13.15 v kabinetu 536 c

______________________________________________________

Osnove slovenskega jezika pri študiju zahodnoslovanskih jezikov

Pisno: 9. 9. 2015, 12.00, predavalnica 2

USTNO: 14. 9. 2015, 11.15 v kabinetu 536 c

Uporabna slovenščina

USTNO: 14. 9. 2015, 12.00 v kabinetu 536 c

Študentsko tutorstvo

USTNO: 9. 9. 2015, 15.00 v kabinetu 536 c

 

Izr. prof. dr. Hotimir Tivadar Oddelek za slovenistiko FF UL Aškerčeva 2, Ljubljana, kabinet 536 c Tel.: +386 1 241 13 12 Faks: +386 1 425 93 37