Dogodki FF

Glagolsko ujemanje v slovenskem znakovnem jezikuLingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1069. sestanek, ki bo danes, 1. junija 2015, ob 18.00 uri (predavalnica 325 v 3. nadstropju FF). Na temo Glagolsko ujemanje v slovenskem znakovnem jeziku bo predaval Matic Pavlič, doktorski študent jezikoslovja, Univerza Ca’ Foscari v Benetkah, Italija. Predavanje bo tolmačeno v slovenski znakovni jezik (SZJ).Znakovni jeziki za kodiranje in prenos sporočila uporabljajo vidni prenosnik tako, da s pomočjo glave in rok oblikujejo znake. Vsak znak je zaradi fizičnih lastnosti vidnega prenosnika umeščen v prostor, zato lahko znakovni jeziki prostor sistematično uporabljajo za jezikovno izražanje. Prav glede umeščenosti v prostor lahko kretnje ločimo na obtelesne in prostorske. Tako samostalniki dobivajo svojo referenco šele z umestitvijo v prostor, izvedba glagola pa se jim prilagaja tako, da privzame njihovo točko v prostoru kot svojo začetno ali končno točko. S tem je na glagolu izražen skladenjski odnos, v katerega stopa s samostalnikom – čemur pravimo ujemanje. Tekom predavanja bo Matic Pavlič na podlagi zgledov iz slovenskega znakovnega jezika (SZJ) definiral ujemanje v prostoru in referencialnost. Hkrati bo glagole glede na ujemanje razdelil v tri razrede ter potegnili vzporednice z ujemanjem v spolu/sklonu/številu, kot ga poznamo iz govornih jezikov. 
__________________ 

50-letnica Muzikološkega zbornikaVljudno vabljeni na osrednjo slovesnost ob 50-letnici Muzikološkega zbornika, ki bo jutri, 2. junija 2015, ob 19.00 uri v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Poleg razstave ob 50-letnici Muzikološkega zbornika, ki je odprta od 11. maja do 13. junija 2015 (avtorici: dr. Tjaša Ribizel in Daniela Preglau), bodo na prireditvi predstavili dve slavnostni številki Muzikološkega zbornika, ki ju je uredništvo zbornika pripravilo za obeleženje okrogle obletnice. Slavnostni govornik osrednje slovesnosti bo red. prof. dr. Matjaž Barbo. Spremljevalni program: Študentski pevski zbor FF (Tjaša Ribizel, zborovodkinja) in Oktet FF (Tjaša Ribizel, um. vodja).

Vabilo je v priponki.

 50 let Muzikološkega zbornika

 

 

 

 

_____________

Predavanje profesorja Klausa Frantza z Univerze v Innsbrucku

Oddelek za geografijo FF vabi na predavanje profesorja Klausa Frantza z Univerze v Innsbrucku, ki bo v četrtek, 4. junija 2015, ob 10.30 uri v predavalnici 18 na FF.

Predavanje nosi naslov The Salt River Indian Reservation – Land use conflicts and aspects of socioeconomic change on the outskirts of Metro-Phoenix, Arizona in bo potekalo v angleškem jeziku.

Več informacij je na voljo na povezavi: http://geo.ff.uni-lj.si/oglasna-deska/obvestila/the-salt-river-indian-reservation-%E2%80%93-land-use-conflicts-and-aspects-of-socioe.

 

__________________________________________________________

Latinski posvetilni epigrami v uvodu k Slavi vojvodine KranjskeV torek, 9. junija 2015,  vabljeni na predavanje Anamarie Lesigang-Bruckmüller Latinski posvetilni epigrami v uvodu k Slavi vojvodine Kranjske. Dogodek bo potekal ob 9.00 uri v predavalnici 345 na FF.Več v priponki.

 

Latinski posvetilni epigrami v uvodu k Slavi vojvodine Kranjske

 

____________