Tedenski napovednik dogodkov Trubarjeve hiše literature

Strokovni in literarni pogovor
Zmenek z glasbo in besedo – Jerca Mrzel in Ervin Fritz
ponedeljek, 25. maj, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature
»Zmenek z glasbo in besedo« je serija dogodkov, ki združuje koncertne večere, pogovore o glasbi in glasbenem ustvarjanju. Matej Krajnc bo na majskem zmenku gostil Jerco Mrzel in Ervina Fritza, ki bosta izmenjala svoje izkušnje o gledališču, literaturi in glasbi.
 
Predstavitev knjige in pogovor z avtorjem
Življenje sintagmatov – Dušan Merc
sreda, 27. maj, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature
V romanu Življenje sintagmatov pisatelj Dušan Merc kritizira sklicevanje sodobnega človeka na ekonomsko krizo, ki je po mnenju glavnega protagonista v resnici kriza vrednot in morale. Zgodbo postavi v dom za ostarele, v katerem država na stanovalcih na srhljiv način dela poizkuse, da bi jih spremenila v robote, ki nimajo osnovnih človeških potreb, niti ne potrebujejo dostojanstva. Metafora, torej za izgubljanje stika sodobne politike s človekom in razpad vrednot. Gre za izrazito filozofski roman za literarne sladokusce, jezik je analitičen s prvinami poetike. Pogovor z avtorjem bo vodil urednik založbe Litera Orlando Uršič.
 
Literarni dogodek
Literarna čajanka – Meta Osredkar in Robert Titan Felix
četrtek, 28. maj, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature
Na tokratnih literarnih čajankah se bomo z Meto Osredkar ter Robertom Titanom Felixom pogovarjali o žanrski literaturi – kako zadovoljiti bralce in kritike?
 
Filmski festival
petek, 29. maj, ob 16.00, Trubarjeva hiša literature
sobota, 30. maj, ob 16.00, Trubarjeva hiša literature
nedelja, 31. maj, ob 16.00, Trubarjeva hiša literature
Antropološki filmski festival otrok in mladih je neodvisen, nekomercionalen festival, ki prikazuje kratke in srednjemetražne dokumentarne, igrane, dokumentarno-igrane in animirane filme o otrocih in mladih ter filme, ki so jih naredili mladi ustvarjalci do 18 let. Izbrani filmi prve izdaje festivala se iz različnih vidikov osredotočajo na otroke in mlade po vsem svetu. Prikazujejo tematike kot so otrokove pravice, posebne potrebe, nasilje, bolezni, pismenost, družinski, družbeni, ekonomski in politični konflikti, otroci vojaki, otroci med igro, delom in v šoli, mladoletne matere, prva ljubezen, konec otroštva, pa tudi navdihujoče razsežnosti ustvarjalnosti, domišljije, odpornosti na življenjske tegobe in inovativnosti. Festival poteka v organizaciji: Transit Film Bazaar, Saprabolt, Univerza v Ljubljani – Filozofska fakulteta – oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo in Trubarjeva hiša literature. Vstop je brezplačen!
https://www.facebook.com/events/837421153010054/
 
Izobraževalna delavnica
Pripovedništvo – Pravljičarija
sobota, 30. maj, od 10.00 do 11.30, Trubarjeva hiša literature
Za zaključek delavnic se bomo posvetili pripovedništvu. Zgodbe se namreč ne pripovedujejo in ne zapisujejo same od sebe, pomembno pa je, da se pri tem zavedamo različnih dejavnikov: kdo pripoveduje, kje pripoveduje, komu, zakaj in na kakšen način. Delavnica je namenjena vsem starostnim skupinam.
 
Izobraževalna delavnica
Tako se začne film! – Teja Močnik
sobota, 30. maj, od 12.00 do 14.00, Trubarjeva hiša literature
Akcija! Ne, ne, ne snemamo še. Ampak delamo zgodbo in pišemo filmski scenarij. Ker se film s tem začne. Pridi zraven. Spoznali bomo, kaj to sploh je scenarij in kako se naredi filmska zgodba. Eno čisto kratko bomo tudi sami napisali. Ob koncu delavnice bo zgodbo pred našimi očmi odigrala ulična igralka Tea Vidmar, da bomo lahko ocenili svoje delo. Vprezite domišljijo, humor, ukradite kanček napetosti ter privihrajte v Trubarjevo hišo literature! Fino bo. Delavnico, ki je namenjena vsem starostnim skupinam, bo vodila Teja Močnik, ki se ji bo pridružila ulična igralka in pedagoški vodja Šugle iz Gledališča Ane Monro Tea Vidmar.
 
Vsi tisti, ki našega tedenskega obveščanja o dogodkih ne želite prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov trubarjeva@literarnahisa.si (v vsebino sporočila vpišite besedo ODJAVA) in prenehali vas bomo obveščati.
 
Tedenske objave dogodkov Trubarjeve hiše literature lahko spremljate tudi na našem spletnem naslovu in Facebook profilu.