Tedenski napovednik Trubarjeve hiše literature

Filmska projekcija
Slovenci in 1. svetovna vojna 1914-1918 – Doberdob, slovenskih fantov grob
torek, 16. junij, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature
Barantanje in vstop Italije v vojno spomladi 1915 na strani antantnih sil, italijanska zasedba obmejnega večinsko slovenskega zahodnega dela avstro-ogrskega ozemlja, vzpostavitev italijanske avstro-ogrske fronte z njenim soškim in tirolskim delom, prve italijanske ofenzive na soški fronti od junija 1915 do novembra 1916, strahotne izgube na obeh straneh. Doberdob, slovenskih fantov grob je tretji del pentaloga dokumentarnih serij, ki jih bomo predvajali ob stoti obletnici odprtja Soške fronte, največjega vojnega spopada na Slovenskem.
 
Novinarska konferenca
Očetje in delodajalci v akciji
sreda, 17. junij, ob 10.00, Trubarjeva hiša literature
V okviru projekta ODA (Očetje in delodajalci v akciji – Program norveški finančni mehanizem 2009-2014) bomo na kratko predstavili rezultate raziskav, prakse usklajevanja dela in družine v Sloveniji, idejo in namen pilota ter razmišljanja delodajalcev, ki se bodo vključili v pilot. Na konferenci bodo spregovorile in spregovorili: dr. Živa Humer, mag. Andreja Poje, Petra Hartman, mag. Robi Cmiljanič, Marko Guček in Iztok Arbiter. Dogodek bo povezovala mag. Lidia Pavlin.
 
Strokovno predavanje
Ko mrtvi spregovorijo – protestantska mrliška knjiga v luči novih raziskav
sreda, 17. junij, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature
Predavanje bo posvečeno izpovednosti ohranjenega vira, njegovi primerjavi s knjigama v Gradcu in Celovcu ter potencialni rekonstrukciji izgubljenih podatkov. Predavateljica, Barbara Žabota, je zgodovinarka in dela kot arhivistka v Zgodovinskem arhivu Ljubljana.
 
Pesniško-pogovorni večer
Na pesniškem tandemu – Jurij Paljk in Milan Petek Levokov
petek, 19. junij, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature
Na junijskem tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružila časnikar, pisatelj in pesnik Jurij Paljk ter pravnik, pisatelj in pesnik Milan Petek Levokov. Avtorja si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.
 
Delavnica in pogovor o knjigi
Pipistrelo das Mil Cores / Pipistrelo tisočerih barv
sobota, 20. junij, ob 10.00, Trubarjeva hiša literature
Veleposlaništvo Brazilije vabi na delavnico in branje knjige Pipistrelo tisočerih barv. Dogodek poteka v okviru projekta Sementeira. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do 17. junija, na elektronski naslov liubliemb@gmail.com.
 
Vsi tisti, ki našega tedenskega obveščanja o dogodkih ne želite prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov trubarjeva@literarnahisa.si (v vsebino sporočila vpišite besedo ODJAVA) in prenehali vas bomo obveščati.
 
Tedenske objave dogodkov Trubarjeve hiše literature lahko spremljate tudi na našem spletnem naslovu in Facebook profilu.