Tedenski napovednik Trubarjeve hiše literature

Okrogla miza

Ali družba še potrebuje univerzo?

ponedeljek, 1. junij, ob 16.00, Trubarjeva hiša literature

Racionalizacija univerz, ki se izvaja v imenu neoliberalnega krčenja obsega in dostopnosti institucij socialne države, je poleg krčenja obsega, kakovosti in dostopnosti njihovih dejavnosti povzročila  oženje vsebine izobraževanja in koncepta znanja. O nastali problematiki bodo razpravljali: Lilijana Burcar, Zdravko Kobe in Jože Vogrinc. Prispevki z razprave bodo služili kot podlaga za splošno diskusijo, ki jo organizirajo študentje in študentke Filozofske fakultete, Oddelka za sociologijo.

https://www.facebook.com/events/1609374812674675/

 

Filmska projekcija

Treffpunkt Film/Srečevanja ob filmu – Ljubezen/l’amour/Liebe

ponedeljek, 1. junij, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Zmagovalni film cannskega festivala leta 2012 je intimen vpogled v proces umiranja in skrb za ljubljenega, ki nas na neizprosen način seznani s smrtjo v njeni najbolj brutalni obliki. Čas uniči vse. Bolezen tudi. Vse, samo ljubezni ne. Ljubezen (Amour) je čustveno uničujoča drama avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi. Dogodek je del niza Srečevanj ob filmu v nemškem jeziku, ki jih v Trubarjevi hiši literature vsak mesec organizira Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum in Švicarsko veleposlaništvo.

 

Koncert

Etno glasba Evrope – glasbena skupina Pot

torek, 2. junij, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Koncertni program izvira iz dolgoletnega zbiranja notnega gradiva, z namenom ohranjati dediščino ljudskih pesmi Evrope ter ostalih dežel. Prisluhnili bomo avtorskim priredbam ljudskih pesmi, večinoma neznanih avtorjev, izvajanih v izvirnih jezikih. Nastopili bodo: Miran Kralj – klarinet, Joca Jamšek – harmonika in Gregor Kompjut – violina.

 

Pogovor in predstavitev knjige

Moda in kultura oblačenja

sreda, 3. junij, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature

S knjigo Moda in kultura oblačenja, ki je pri Založbi Aristej izšla ob koncu minulega leta, smo v Sloveniji dobili prvo izvirno delo, ki to področje obravnava celovito in interdisciplinarno. Knjiga namreč združuje družboslovno-humanistične analize mode in oblačilne kulture s predstavitvijo tehnološko-produkcijskega in ustvarjalnega vidika. Z urednicama Marušo Pušnik in Eleno Fajt, se bodo o knjigi pogovarjali: Alenka Švab, Breda Luthar, Nina Vodopivec, Peter Stanković in Žarko Lazarević.

 

Literarni pogovorni večer

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! – Aleksij Kobal

četrtek, 4. junij, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Pred vrati poletja bo gost pogovornega večera slikar, pa tudi pisatelj in glasbenik Aleksij Kobal. V njegovem ustvarjanju ga močno navdihujejo prostori … Kakšne prostore pa mu odpirajo najljubše knjige? Kako čuti odnos med besednim in drugimi oblikami izražanja? Katere knjige so ga popeljale najdlje? O tem in še marsičem bo pomenkoval s Tino Košir Mazi.

 

Literarni pogovor

Mesto bere … evropske zgodbe: Matej Bogataj o romanu Porkasvet Zorana Hočevarja

petek, 5. junij, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Pogovor o prvoosebni zgodbi, ki jo pripoveduje zadrti mačist, šovi­nist in ksenofob. Prepričan je, da se je svet popolnoma sfižil, zato si prizadeva, da bi ga uskladil s svojimi predstavami. V zgodbi spremlja­mo v sočnem pogovornem jeziku spisane epizode. Gost večera bo literarni kritik Matej Bogataj, pogovor bo vodila Petra Koršič.

https://www.facebook.com/events/794390564008591/

 

Literarno-improvizacijski dogodek

Impro atelje – Spontana poezija

sobota, 6. junij, ob 17.00, Trubarjeva hiša literature

Vabljeni na tkanje poezije v živo! Prinesite svojo najljubšo pesem, ki jo bomo skupaj prebrali, potem pa se bodo ustvarjalci prepustili svojemu doživljanju teme pesmi z gledališko improvizacijo. Iskreno, sproščeno in spontano. Poezija je vendarle en sam spontan užitek! Ustvarjali bodo Vid Sodnik, Tomaž Lapajne Dekleva in Andraž Gartner.

Vsi tisti, ki našega tedenskega obveščanja o dogodkih ne želite prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov trubarjeva@literarnahisa.si (v vsebino sporočila vpišite besedo ODJAVA) in prenehali vas bomo obveščati.

Tedenske objave dogodkov Trubarjeve hiše literature lahko spremljate tudi na našem spletnem naslovu in Facebook profilu.