Trubarjeva hiša literature – dogodki

Pozdravljeni!

 

Pošiljamo vam tedenski program dogodkov Trubarjeve hiše literature. Želimo vam prijeten konec tedna in upamo, da se kmalu srečamo na kateri od prireditev.

 

Ekipa Trubarjeve hiše literature

 

Literarni dogodek

Druženje ob knjigah – bralna skupina

ponedeljek, 4. april ob 17.30, Trubarjeva hiša literature

Se vam zdi, da posvečamo premalo pozornosti branju knjig slovenskih avtorjev? Tokrat bomo pobrskali po delih vsestranske Dese Muck, med njimi Pasti življenja, Panika, Odred ali Kako osrečiti ljudi proti njihovi volji itd. Prebrana knjiga ni pogoj za udeležbo. Srečanje vodijo Ana Gašperič, Tinka Lapajne, Mateja Verdnik in Diana Žalik.

 

Izobraževalna delavnica

Fishbowl delavnica: Nalezljivost depresije

ponedeljek, 4. april ob 17.30, Trubarjeva hiša literature

Na malo drugačen način bomo predstavili in diskutirali o tem ali je depresija lahko nalezljiva. V zadnjih letih je bilo na to temo narejenih mnogo raziskav, tako da bo debata še toliko bolj zanimiva! Temo bodo na kratko predstavili študentje psihoterapije in kasneje bo sledila debata v obliki Fishbowl tehnike. Vsi udeleženci bodo lahko sodelovali pri razpravi v zunanjem ali notranjem krogu Fishbowla ali pa sledili temi le kot opazovalci. Vsa pravila te tehnike bodo razložena na delavnici. Za udeležbo ni potrebno predznanje na to temo. Morda boste tako še malo bolj spoznali svojo psiho in si izboljšali kvaliteto svojega življenja. Delavnico vodi Društvo študentov psihoterapije Slovenije.

 

Filmski večer

Srečevanja ob filmu/Treffpunkt Film: Nečimrnost – Lionel Baier

ponedeljek, 4. april ob 19.30, Trubarjeva hiša literature

Priletni David Miller je zbolel in se odločil za prostovoljno smrt. Ko pride medicinska sestra iz organizacije za pomoč pri evtanaziji, se izkaže, da ni nikogar, ki bi bil priča evtanaziji, kot zahteva procedura. David za spremstvo na zadnji poti prosi Trépleva, prostituta iz sosednje hotelske sobe. Grenke življenjske teme režiser izvirno predela v humorne. Film bo prikazan v francoščini z nemškimi podnapisi. Srečevanja ob filmu so mesečni filmski večeri, ki jih organizirajo Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum in Veleposlaništvo Švice v Ljubljani.

 

Filmski večer

Filmski večeri v THL: We need to talk about Kevin/Pogovoriti se morava o Kevinu – DŠPK

torek, 5. april ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Šesti film letošnjega cikla Dvojina je psihološka drama režiserke Lynne Ramsay, posneta po romanu Lionela Shriverja. Pogovoriti se morava o Kevinu je film o pokolu in o materi, ki si zastavi najtežje vprašanje materinstva: ali sem bila slaba mati? O filmu in njegovi vsebini bosta spregovorili dr. med. Breda Jelen Sobočan in filmska režiserka Urša Menart. Dogodek poteka v organizaciji z Društvom študentov primerjalne književnosti.

 

Literarno-pogovorni večer

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Jani Virk

četrtek, 7. april ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Pisatelj, prevajalec, urednik in publicist Jani Virk je odličen poznavalec nemške in latinskoameriške literature, v zadnjih letih pa se je posvečal raziskovanju srednjega veka. Kako ga nagovarjajo navidez oddaljena obdobja in kulture? Je srednji vek nekaj minulega ali ljudje še danes iščemo svoj sveti gral? Kako se v njegovem življenju povezujejo pisanje, prevajanje in teoretsko raziskovanje? Pogovor bo vodila Tina Košir Mazi.

 

Predstavitev pesniške zbirke

Dolgo smo čakali na dež – Alja Adam, Barbara Korun in Petra Koršič

petek, 8. april ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Voditeljica večera Petra Koršič se bo pogovarjala z avtorico knjige Aljo Adam in pesnico Barbaro Korun, avtorico spremne besede oz. besedila na zavihku knjige. Barbara Korun med drugim zapiše, da Alja Adam v svojih pesmih izhaja iz čutnega, konkretnega, telesnega pojava tako, da svoje izkušnje poveže z družbeno-simbolnim na povsem svojstven in neponovljiv način. Nastopajoče se bodo pogovarjale tako o vsebini pesmi, ki jih je avtorica vključila v svojo tretjo zbirko, kot tudi o identiteti pesnice, ustvarjalke znotraj širšega sodobnega konteksta. Zanimalo jih bo, na kakšen način lahko izkušnje prednic, o katerih avtorica spregovori v svoji knjigi, pripomorejo k oblikovanju kritičnega pogleda, kako se intimna izkušnja prepleta z družbeno angažiranostjo … in ne nazadnje »zakaj bi morali vedno, ko pada dež odpreti dežnike« (kot se sprašuje avtorica v pesmi), kako pesnica stopa v stik z »snovjo življenja« in svojo ustvarjalnostjo.

 

Tedenske objave dogodkov Trubarjeve hiše literature lahko spremljate tudi na našem spletnem naslovu in Facebook profilu.