Vabilo na strokovno ekskurzijo v slovensko Posavje in hrvaško Zagorje

Drage študentke in študenti,

vabimo vas, da se udeležite dvodnevne strokovne ekskurzije v slovensko Posavje in hrvaško Zagorje, kjer bomo odkrivali zgodovino krajev, njihove etnološke posebnosti, okušali domače dobrote in vina ter spoznavali veliko jezikoslovno dediščino in narečno raznovrstnost. Ekskurzija bo potekala naslednji četrtek in petek (19. in 20. oktobra), cena avtobusnega prevoza, dveh malic, nočitve z zajtrkom, kosila in vseh vstopnin skupaj znaša 55,00 €. Na naši poti se nam bodo pridružili tudi kolegi slovenisti iz Celovca!

Prijave zbiramo na naslovu: slavisticna.ekskurzija@gmail.com. Ker je število mest omejeno, pohitite! Prispevke za ekskurzijo bomo pobirali že ta teden na našem oddelku na 2. nadstropju, več podrobnosti sporočimo naknadno. Pridružujemo si pravico do spremembe programa in cene, za vse dodatne informacije pa smo dosegljivi na zgornjem naslovu.

 

Program ekskurzije:

  1. dan (19. oktober):

6.30                     Odhod celovških slovenistov iz Celovca.

9.00                     Avtobus prispe pred FF, pridružijo se ljubljanski slavisti in slovenisti.

10.3011.30        Ogled Pleteršnikove domačije v Pišecah in jezikoslovčeve spominske zbirke.

12.00–13.30        Obisk najstarejše repnice pri Najgerjevih in pokušina domačih dobrot in vin.

14.0016.00        Obisk Mosteca in Toporišičeve rojstne hiše, sledijo jezikovne delavnice in zaključek obiska na brodu.

16.3018.00        Brežice, sprehod po starem mestnem jedru in vodeni ogled Posavskega muzeja z gradom in Viteško dvorano.

18.15–19.00        Nastanitev v brežiškem hostlu in prost večer v centru mesta.

  1. dan (20. oktober):

8.00                     Zajtrk v hostlu.

9.2011.30          Obisk značilne zagorske kmečke vasi (etno selo) – Kumrovca. Sprejme nas vodnica, ki je etnologinja in domačinka, zato celotno vodenje poteka v krajevnem kajkavskem govoru.

12.00–14.00        Pojedina v enem od bližnjih zagorskih gostišč, kjer nas osebno sprejme gostitelj in nam zagorsko kulinariko predstavi v kajkavskem govoru.

15.20–16.30        Ogled muzeja krapinskih neandertalcev v Krapini. Vodeni ogled z muzejsko vodnico traja približno eno uro.

18.40                   Predvideni povratek v Ljubljano.