Vabljeni na dogodke na FF

Odprta razprava o (slovenski) terminologiji pri Saussurju. Ob nastajanju novega prevoda CLG

Lingvistični krožek Filozofske fakultete vabi na 1071. sestanek z naslovom »Odprta razprava o (slovenski) terminologiji pri Saussurju. Ob nastajanju novega prevoda CLG«. Sestanek bo v danes, 15. junija 2015, ob 18.00 uri v predavalnici 325 (3. nadstropje FF).

S kratkimi prispevki bodo nastopili: dr. Neda Pagon, urednica zbirke Studia humanitatis,

prof. dr. Vladimir Pogačnik, prof. dr. Gregor Perko, doc. dr. Primož Vitez, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF.

 

_________________________

Strokovno srečanje predstavnikov raziskovalnih institucij, raziskovalcev in bibliotekarjev

OHK FF, ZIFF in Sekcija za visokošolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije vabijo na Strokovno srečanje predstavnikov raziskovalnih institucij, raziskovalcev in bibliotekarjev z naslovom Bibliografije raziskovalcev v slovenskem visokošolskem prostoru. Srečanje bo potekalo 18. junija 2015 v predavalnici 2 na Filozofski fakulteti.

Več na povezavi: http://www.ff.uni-lj.si/1/O-fakulteti/Za-medije/Novice/Novica/ArticleId/6245/Strokovno-srecanje-predstavnikov-raziskovalnih-institucij-raziskovalcev-in-bibliotekarjev.aspx .

 

______________

Boris A. Novak prejel Župančičevo nagrado

Pesnik in dramatik prof. dr. Boris A. Novak je Župančičevo nagrado za leto 2015 prejel za prvo knjigo načrtovanega tridelnega epa Vrata nepovrata z naslovom Zemljevidi domotožja.

Epos pomeni v sodobni slovenski poeziji izjemen pojav in specifičen zvrstno-tematski podvig. Pesnik v njem upesnjuje ne le svojo duhovno avtobiografijo oziroma njeno genezo, marveč skoznjo tudi svoj celoten odnos do sveta in stvarstva. Zaveda se, da so »edino, kar preživi nenehno rast brezdanje pozabe«, besede. Kot vsestranski poznavalec domačega in svetovnega pesništva, posebej tudi verznih oblik, je postal kronist po vzoru nekdanjih srednjeveških zapisovalcev. Že prva, zajetna knjiga velikega epa, ki izpisuje, kar je pesnik s svojim obsežnim dosedanjim umetniškim opusom bil in kar še bo, se kaže kot tako pomembna umetnina in obenem pesniški dokument našega časa, da si po mnenju komisije zasluži odmevno javno priznanje z Župančičevo nagrado. (Vir: spletna stran Mestne občine Ljubljana).

Župančičeva nagrada je najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve s področja umetnosti in kulture.

Nagrajencu iskreno čestitamo.

 

_____________

Razstava Literarna in likovna oblika na stopnicah FF

Do 15. julija 2015 si lahko na stopnicah na FF ogledate razstavo Literarna in likovna oblika, ki je nastala v okviru medfakultetnega projekta med Oddelkom za slovenistiko FF, Oddelkom za primerjalno književnost in literarno teorijo FF in Fakulteto za arhitekturo.

Študentje komparativistike in slovenistike so analizirali obliko in slog literarnih besedil, njihove izsledke pa so študentje arhitekture prevedli v likovno obliko. Projekt sta vodila prof. dr. Jaka Bonča (FA) in prof. dr. Mojca Smolej (FF).